Foto: Lieuwe Bosch
De KNKB vindt sociale veiligheid belangrijk en stimuleert haar verenigingen om hier ook actief mee aan de slag te gaan.
Tijdens de regiobijeenkomsten hebben we een toelichting gegeven.
Gelukkig gaat het er op en rond de kaatsvelden over het algemeen sportief aan toe. Wanneer er toch een keer iets voorvalt waar een sporter, trainer, ouder of andere betrokkene zich niet prettig bij voelt, dan is het fijn als zij hiervan melding kunnen maken binnen de vereniging. Daarom moedigen wij onze verenigingen aan om een “Vertrouwenscontactpersoon” (VCP) aan te stellen.
Rol & werkwijze
• De VCP is een laagdrempelig aanspreekpunt op de vereniging wanneer er vragen of zorgen zijn, of wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden op gebied van grensoverschrijdend gedrag.
• De VCP hoort het verhaal van de melder aan en denkt met diegene mee welke vervolgstappen passend kunnen zijn. In principe houdt de rol van de VCP op bij de doorverwijzing, de VCP is geen hulpverlener.
• De VCP kan altijd contact opnemen met Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) om advies in te winnen, zeker wanneer een melding complexer van aard is. Bij CVSN werken professionals met veel ervaring.
• In de praktijk zijn meldingen die een VCP ontvangt niet zeer ernstig van aard en is het bieden van een luisterend oor al voldoende voor een melder.
In het geval dat er toch sprake is van een melding van zeer ernstig grensoverschrijdend gedrag dan kan er een beroep gedaan worden op ondersteuning van de integriteitsmanager van de KNKB en/of CVSN.
Als VCP’er sta je er dus nooit alleen voor!
Rol & Profiel
Meer informatie over de rol van de VCP, het functieprofiel, hoe je iemand vindt als bestuur lees je HIER
Opleiding
Speciaal voor de aangesloten kaatsverenigingen biedt de KNKB een opleiding aan voor de rol tot vertrouwenscontactpersoon.
Hier zijn geen kosten aan verbonden!
De data van deze opleiding zijn: 7 en 14 april in Franeker.
Inschrijven kan via deze LINK